Sign In

Verifierad

Kontakta hemmet direkt

    Önskad kontaktmetod

    Antal platser/Boendeform: 35 lediga jourhem, familjehem och förstärkta jourhem och familjehem.

    Främmande Språk: Arabiska, engelska, kurdiska (surani), kurdiska (kurmanji), persiska, dari.

    Verksamhetsbeskrivning:

    Idé

    Vi tillhandahåller konsulentstödda familjehem för barn upp till 18 år och unga vuxna upp till 21 år.

    Syfte

    Vi på Kocher Hem brinner för att arbeta med människor, framförallt barn och ungdomar som befinner sig i utsatta situationer. Vi vill göra skillnad för det enskilda barnet!

    Vision

    Vår vision är att erbjuda barn en trygg boendemiljö i engagerade, kompetenta och stabila familjehem som lägger grunden för ett, socialt integrerat och självständigt liv i samhället.

    Mål

    Målet är att skyndsamt svara och hitta lämpliga jour- och familjehem efter förfrågan från kund. Att kunna erbjuda minst ett förslag på jourhem. Sedan starten 2015 har Kocher hem AB haft cirka 120 barn placerade i 65 olika jourhem och familjehem främst belägna inom Stockholms län, Västmanlands län, Örebro län, Uppsala län och Östergötlands län.

    Kapacitet

    Vi har möjlighet att ta emot 5 antal barn per konsulent i våra jour- och familjehem. I dagsläget har vi ca 35 utredda familjer som är redo ta emot barn omgående och ca 20 familjer som väntar på att bli utredda.

    Resurser

    Vårt interna team består av ekonomiansvarig, föreståndare/verksamhetsansvarig, socionomer/ familjehemskonsulenter.  Familjehemskonsulenterna har lång erfarenhet av att arbeta med barn och unga vuxna. Tillsammans har vi bred språkkompetens i företaget bland annat: engelska, arabiska, persiska, dari, kurdiska och självklart svenska.

    Vårt externa team består av KBT-terapeuter, specialistläkare inom barn och ungdomspsykiatrin, färdighetstränare och kvalificerade kontaktperson samt en jurist. År 2015 anställde vi läxhjälpare som träffade barnen i Stockholmsområdet ett par gånger i månaden (beroende på behov). Vi anställde också 10 kontaktpersoner som träffade alla våra ungdomar och aktiverade barnen ca 2 ggr/månaden. Våra kontaktpersoner är unga vuxna som studerar eller arbetar idag. Deras insatser utgör en viktig del i vårt arbete.

    Mål och resultat

    Kocher Hems mål för år 2024-25, är att kunna erbjuda minst ett lämpligt och matchande jour-och familjehem inom önskad tidsram efter förfrågan av kommun. År 2015- 2018 tog vi endast emot ensamkommande asylsökande barn men idag har vi bredare kompetens och kan således även ta emot andra utsatta barn och unga vuxna i behov av jour- och familjehem.

    Under 2015 skedde endast enstaka omplaceringar vilket främst berodde på att barnen och familjernas personkemi inte gick ihop. Under 2016 fler barn omplacerades. Främsta anledningen för omplaceringar var för att kommunens politiker gav direktiv om att hämta hem de barn som placerats i andra kommuner. Barnen omplacerades till andra föreslagna familjehem som vi förmedlade, på kommunernas egna boenden och/eller efter en tid (enligt överenskommelse) tog kommunen över uppdragen i egen regi.

    Flera av dessa barn uttryckte att de varit nöjda med familjehemmen och våra övriga insatser och helst hade velat bo kvar eller blivit omplacerade till våra andra familjehem.

    Kvalitetssäkring

    Kocher Hem bygger grunden på transparens i kontakt med våra samarbetspartners genom att använda oss av policys, rutiner, handlingsplaner, uppföljning, utvärdering och erfarenhetsåtervinning. Vi sammanställer statistik för olika typer av omplaceringar och sammanbrott kontinuerligt, dessa statistik finns i vårt journalsystem (Securanova).

    Grunden

    Kocher Hem AB startades i oktober 2015 som i sin grund startades som ett familjeföretag av sex familjemedlemmar som bann för flykting- och integrationsfrågor. Definitionen/synonymer på ordet Kocher är flykt under flykt eller en som kämpar och inte ger upp (kurdiska). Vi utgick ifrån en humanitär och solidarisk utgångspunkt där våra högsta önskan var att hjälpa utsatta barn som flyr från sina hem på grund av krig eller andra omständigheter.

    Två av bröderna bodde själva som ensamkommande hos en familj före sin flykt till Sverige och har erfarenheter av hur det kan gå till när det fungerar bra. Detta vill de föra vidare och bidra till en positiv integration som skulle vara gynnsamt för barnets utveckling men även samhällets. Med denna tanke och erfarenhet startade de Kocher Hem sitt arbete med familjehemsplaceringar inom målgruppen ensamkommande barn/unga vuxna upp till 21 år som omfattas av insatser enligt socialtjänstlagen (2001:453).

    Med tiden har grundtanken utvidgats, från att endast ta emot ensamkommande, till att idag tar Kocher Hem emot barn med olika bakgrund, problematik och behovsstöd. Barnets enskilda behov står alltid i centrum.

     

    Utvärdering/Uppföljning: Vi följer upp våra insatser och arbete genom vår ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete där även egenkontroll är inkluderad.

    Sysselsättning: Konsulentstödd familjehemsverksamhet

    Behandling/Insatslängd: Enligt avtal, vårdplan och genomförandeplan.

    Organisation/Personal: Kocher hem AB, Socionomer, Kvalificerad kontaktperson, färdighetstränare, KBT-terapeut och specialistläkare inom barn och ungdom.

    Handledning: Fysiskt handledning sker varannan vecka och vid behov därtill. Jour dygnet runt vid akuta situationer där aktuell konsulent handleder både via telefon samt fysiskt om vid behov.

    Samverkan: Samverkar med KBT-terapeuter (Nurum KBT) och Specialistläkare inom barn och ungdomspsykiatri.

    Kommunikation/Avstånd: Hela landet med huvudområde och säte i Stockholm.

    Kategori: Sol, LVU, Funktionsvariationer, destruktivt beteende, normbrytande beteende, utåtagerande beteende, missbruk etc.

    Vårdform: Jourhem, familjehem och behandlingsfamilj.

    Tillstånd: IVO- tillstånd för att bedriva konsulentstödd familjehemsverksamhet

    Ramavtalskommuner: Pågående…